WordPress-sivut ovat muodostuneet alan standardiksi, jonka käyttäjiin lukeutuu kaikkea paikallisista bloggareista Time Magazinen ja Sony Musicin kokoisiin jättiläisiin. Edited Limition tekee ammattitason WordPress-nettisivuja yritys- ja yksityisasiakkaille.
WordPressillä nettisivun sisällön julkaisu on tehty mahdollisimman helpoksi ja se toimii erinomaisen hyvin blogina ja yritys-sivuna. WordPressillä meidän asiakkaamme ja sitä kautta heidän asiakkaansa yksinkertaisesti saavat enemmän kuin mistä maksavat.
WordPress-sivu löytyy helposti netistä ja toimii kaikilla alustoilla
Löydettävyys ja kaikilla mahdollisilla laitteilla toimiminen ovat niitä yleisimpiä asioita, joita nettisivuilta odotetaan. Tekemämme sivut suunnitellaan alusta alkaen toimimiaan kaikenkokoisilla näytöillä. WordPressin kanssa tämä on oikeastaan hienosäätöä, sillä pohja on responsiivinen ihan alusta lähtien. Säädämme kuitenkin tekstin ja kuvien yms. koot aina tapauskohtaisesti, jotta ulkonäkö ja käytettävyys pysyisivät mahdollisimman samanlaisena näytön koosta riippumatta.
Löytyvätkö sivuni Googlesta?
Tätä mitetitään nettisivuja tehdessä aina todella paljon. WordPress on nettisivupohjana hyvin optimoitu löytymään hakukoneista (etenkin Edited Limitionin käyttämän Genesis Frameworkin kanssa), mutta pohja on vaan pohja ja hakukonenäkyvyys riippuu pitkälti sisällöstä. Tästä syystä käymme aina asiakkaan kanssa sisällöt läpi huolella ja kartoitamme toiveet näkyvyydestä. Jos on esimerkiksi tarkoitus, että sivu löytyy yrityksen nimellä hakukoneista, sisältöä ei välttämättä tarvita juurikaan. Kun taas kilpaillaan muita yrityksiä vastaan toimialaan liittyvillä hakusanoilla, nousee runsaan ja asiasta kertovan sisällön merkitys äärimmäisen tärkeäksi.
Tuotamme sisältöä sujuvasti kuvien ja tekstin muodossa, joten sisältö voidaan hoitaa nettisivua tilatessa samasta paikasta.
WordPress-sivut ja ulkoasu
Ulkoasulla on ihan oikeasti merkitystä. Käyttäjä määrittää yrityksen uskottavuuden ja luotettavuuden monen tekijän kautta, joista nettisivun ulkoasu on ensivaikutelman kannalta yksi tärkeimmistä. Tietenkin itse palvelut, tuotteet ja työn jälki ovat lopulta kaikista tärkeimmät asiat, mutta brändin mukainen ulkoasu ja huoliteltu sisältö ohjaavat ihmiset tekemänne työn äärelle.
WordPress-sivujen ulkoasu voidaan muokata käytännössä minkälaiseen muotoon tahansa, vain mielikuvitus on rajana! Kotisivun tilaajana saat siis varmasti tyyliisi sopivan nettisivun. WordPressin helppous perustuu nykyään pitkälti uudehkoon Gutenberg-version sivueditoriin, joka tekee kaikenlaisten julkaisujen muotoilusta samanlaista. Staattiset sivut ja blogijulkaisut toteutetaan samalla editorilla, jossa kuvien ja tekstin lisääminen on pienen opettelun jälkeen yllättävänkin helppoa.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun suunnittelija on hoitanut kaikkien graafisten elementtien designin valmiiksi, asiakas voi itse lisätä sisältöä sivuilleen. Jokaiseen pikkuasiaan ei siis tarvitse palkata ulkopuolista tekijää. Toki me hoidamme mielellämme pienimmätkin asiat asiakkaan puolesta, mutta sisällön tuottamisesta kiinnostuneille homma on tehty mahdollisimman helpoksi.
Käytän tarkoituksella termiä ”mahdollisimman helpoksi”, koska opeteltavaa WordPressissäkin on. Kyseessä on kuitenkin responsiivinen nettisivupohja, jonka jokainen elementti muotoutuu näytön koon ja resoluution mukaan. Tämän vuoksi suosittelemme käyttämään sivuston suunnitteluun ja toteutukseen erillistä suunnittelijaa, joka kirjoittaa ulkoasutiedostot ja suunnittelee palikat valmiiksi asiakkaan käytettäväksi.
WordPressiin on toki tarjolla paljon erillisiä editoreita, jolla teemaa voi muokata visuaalisesti. Olemme kuitenkin sitä mieltä, että ne lopulta vain mutkistavat asioita ja hidastavat sivun latautumista. Toki kehitys kehittyy ja tässä asiassa olisimme mielellämme väärässä, koska tehokas, siistiä koodia kirjoittava visuaalinen editori helpottaisi omaakin työtämme. Tällä hetkellä koemme kuitenkin WordPressin oman Gutenberg-editorin parhaaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi.
Edited Limitionilta tilattu sivu on vankalla pohjalla
Edited Limitionilla tehdyt WordPress-sivut rakennetaan Genesis Frameworkin ja Genesis-alateeman päälle. Tiedän, että tässä kohtaa lukijan mielenkiintoa on vaikeaa pitää yllä, mutta selitetään asia nopeasti näin. Jos nettisivu olisi auto, olisi WordPress sen moottori, Genesis sen runko ja teema olisi maalipinta. Pointti on se, että Genesiksen kanssa WordPress voidaan aina pitää ajan tasalla, hakukoneoptimointi toimii paremmin ja sivusto lataa nopeasti. Tämäkin sivu on rakennettu muunnellun Genesis Monochrome-teeman päälle.
Genesis on kirjoitettu erittäin nätisti, joten sen muokkaaminen asiakkaan tarkoituksiin on suunnittelijallekin helpompaa. Siisti koodi on helppoa lukea ja latautuu nopeasti. Kiinnostunut voi lukea enemmän asiasta Studiopressin nettisivulta.
Sivustot asennamme suomalaiselle Zonerille, josta löytyy sopivankokoinen palvelupaketti jokaiselle asiakkaalle. Käytämme Zoneria, koska heidän serverinsä ovat kunnossa, sivut toimivat nopeasti, SSL-sertifikaatit kuuluvat hintaan ja sivujen nostaessa suosiotaan, voidaan palvelua kasvattaa aina asiakkaan tarpeen mukaan. Lisäksi haluamme keskittyä olennaiseen, eli sivustojen suunnitteluun ja rakentamiseen ja jättää serverihommat oman alansa ammattilaisille.
Itse WordPressin ja edellämainittujen alustojen vuoksi koemme, että asiakas saa rahalleen huomattavaa vastinetta. Vastaavanlaisten systeemien koodaaminen alusta alkaen olisi vähintään satojen tuhansien eurojen projekti.
WordPress-sivut ja turvallisuus
WordPress on maailman suosituin kotisivukone ja siksi sivuille yritetään myös sisään useammin kuin muille alustoille. Hyvin tehty WordPress-sivu on kuitenkin turvallinen käyttää asiakkaille ja sivun omistajille. Suurin turvallisuusuhka on vanha WordPress-versio, vanha teema tai vanhaksi käyneet liitännäiset, joita WordPressille löytyy tuhansittain. Käyttämämme lisäosat ja Genesis-pohja päivittyvät aina uuden WordPress-version julkaisun mukana tai muutaman päivän viiveellä. Näin sivustosi pysyy turvallisena käyttää vuodesta toiseen.
Nettisivuillemme asennetaan tietysti aina kunnollinen palomuuri, joka heittää väärillä käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla sisään yrittävät ulos sivustolta ja blokkaavat käyttäjän IP:n välittömästi. Sivuista tehdään Zonerin toimesta myös viikottaiset backupit, joten pahimmassakin tapauksessa sivusto saadaan aina palautettua ennalleen. Asiakkaan halutessa sivujen turvallisuuden eteen voidaan tehdä enemmänkin töitä, jolloin pakettiin kuuluu palomuuri, joka aktiivisesti seuraa rikollisia toimijoita ja heidän osoitteitaan ja estää tekijöiden pääsyn sivuille jo ennalta. Lisäpalvelu maksaa noin 100€ vuodessa.
WordPress on hyvin modulaarinen ja käyttökokemuksen voi helposti muokata kauas perus-versiosta. Lisäosien kanssa kannattaa silti olla varovainen ja tarkistaa, että ne on päivitetty järkevän ajan sisällä sillä vanhentuneiden tai huolimattomasti kirjoitettujen lisäosien mukana tulee hyvin usein ainakin jonkin asteinen turvallisuusriski. Käytä varoen tai konsultoi ammattilaista.
Usein sivujen kanssa ajatellaan, että sivuston kävijämäärä tai asiakaskunta on niin pieni, että ei sinne kukaan vaivaudu hakkeroimaan. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä hakkeri on harvoin oikeasti ihminen. Sivustolle pyrkivä botti etsii tiettyjä tiedostoja tai muita merkkejä ja yrittää sisään sivustolle erilaisilla keinoilla. Siksi turvallisuus kannattaa ottaa tosissaan. Kun tilaat sivun ammattilaiselta, tästä asiasta ei sinun itsesi, sivun tilaajana, tarvitse kuitenkaan huolehtia.
WordPress-sivun tilaaminen
Kun olet päättänyt tilata WordPress-sivut, kannattaa ajatella muutamaa asiaa etukäteen. Vaikka listassa on paljon asiaa, ei ole mitään syytä huolestua. Alkuun päästään ottamalla puhelin käteen ja puhumalla. Yksityiskohdat kyllä järjestyvät aina. Lista kuitenkin helpottaa jäsentelemään omia ajatuksia nettisivun suhteen.
- Mitä haluat sivuilta? Onko kyseessä pelkkä digitaalinen käyntikortti vai syvennytäänkö sivulla aiheeseesi tarkemmin?
- Ketkä sivua käyttävät? Sivun ulkoasua, sisältöä ja toiminnallisuutta kannattaa miettiä asiakaskunnan mukaan. Ihan niinkin konkreettisia asioita kuin fonttikokoa ja luettavuutta voidaan ajatella täysin toisella tavalla eri ikäisille asiakaskunnille.
- Onko sisältö valmiina? Kirjoittaako sivun tekijä ajatuksesi ja tarinasi puhtaaksi vai teetkö sen itse? Onko yrityksellä logo ja muut brändimateriaalit valmiina vai tarvitaanko pakettiin enemmänkin graafista suunnittelua?
- Kuinka paljon sisältöä oikeasti on? Kun lasketaan etusivu, yhteystietosivu, yrityksen esittelysivu ja vaikkapa tuotteen esittelysivu, on muotoiltavaa jo neljän sivun verran. Lisäksi kannattaa aina miettiä, haluatko julkaista heti tai tulevaisuudessa uutisia tai vaikka kirjoittaa blogia. Tässä tapauksessa suunnittelija osaa varautua myös blogipohjan ja siihen liittyvien elementtien suunnitteluun.
- Budjetti. Usein ajatellaan, että tarjous pitää tulla tekijältä ilman budjettia. Budjetin suunnittelu ja kertominen kuitenkin auttaa oikeanlaisen tarjouksen saamista todella paljon. Nettisivuissa on paljon tekemistä ja ammattilaiseltakin kuluu asiaan paljon aikaa. Siksi jokainen itseään kunnioittava suunnittelija varaa työlleen runsaasti aikaa ja pyytää siitä asianmukaisen hinnan.
Mikäli kuitenkin kerrot, että budjetti on x ja sillä pitäisi saada tietyt asiat aikaiseksi, voi suunnittelija mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi rakentaa WordPress-sivut valmiille pohjalle ja saada sivun pystyyn budjetin rajoissa. Pienenkin sivuston suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa sillä eniten sitä kuluu nimenomaan sivupohjan ja muiden elementtien pähkimiseen. Yksi- ja neljäsivuisen nettisivun hinta saattaa siis olla yllättävän lähellä toisiaan. Mikäli pyytämistäsi tarjouksista yksi on selkeästi muiden alla, kannattaa olla skarppina, sillä jotain jää varmasti tekemättä jos työstä ei laskuteta asianmukaisesti. Nämä puutteet tulevat valitettavan usein sitten myöhemmin eteen. - Aikataulu. Olemalla ajoissa säästät aikaa ja rahaa. Mikäli idea, sivun sisältö (tai ainakin sen määrä) ja sivuston haluttu toiminnallisuus on paperilla, kannattaa istua suunnittelijan kanssa alas ja keskustella asia läpi mahdollisimman aikaisin. Usein sivuston toiminnallisuus ja ulkoasu kypsyvät suunnittelijan pääkopassa (välillä hyvinkin valmiiseen muotoon) jos projekti ja sen yksityiskohdat tunnetaan vaikka kuukautta tai paria etukäteen.
- Ylläpito. Vaikka kaiken laittaisi päivittymään automaattisesti, WordPress-sivustotkin kaipaavat aika-ajoin pientä hoitoa. Myös uutta sisältöä kannattaa lisäillä aika-ajoin ja on hyvä tietää etukäteen tilataanko sisältöä ulkopuolelta vai tehdäänkö sitä itse.
- Seuranta. Haluatteko raportteja sivun kävijämääristä tai muista parametreistä. Sivun kanssa asennellaan Google Search Console ja Analytics usein ihan oletusarvoisesti, mutta tästäkin kannattaa puhua valmiiksi. Ehkä et halua, että käyttäjiä seurataan millään tavalla. Tämäkin on ok!
Yksi asia, joka ei varsinaisesti sisälly edelliseen checklistiin on oma ajankäyttö. Nettisivun tekijän kanssa kommunikoimiseen kannattaa varata hieman aikaa sivuston rakentamisen ajaksi. Usein aikataulut venyvät kun vastauksia odotellaan meiliin puolin ja toisin. Tästäkin syystä projektien aikataulu on tärkeää sopia etukäteen.
Tilaa WordPress-sivu jo tänään!
Toimiva nettisivu on hyvin tärkeä markkinointiväline. Se on usein ensimmäinen kontakti yrityksen ja asiakkaan välillä ja antaa parhaimmillaan luotettavan vaikutelman toiminnasta. Sivu myös esittelee yrityksen ideologiaa ja visuaalista kieltä asiakkaalle hyvin tehokkaasti.
Kun tarvitset tuoreet ja toimivat WordPress-sivut, me autamme!