Maailma on pullollaan erilaisia kuoseja: pirteän kukikkaita kesämekkoja, näyttäviä design-tapetteja ja riemunkirjavia mummolan retroverhoja. Ja joku ne kaikki on suunnitellut! Oli suunnattoman inspiroivaa päästä ammattilaisen johdolla opiskelemaan aihetta ja tuottamaan ikioma kuosi.
Nautin uusien asioiden opiskelusta. (Etenkin, jos aiheeseen liittyy jollain lailla värit ja mekot, sold!) Nykyisessä tiedon määrän tulvassa minulle sopii nimenomaan perinteinen koulussa opiskelu: joku on miettinyt valmiin kokonaisuuden, ne olennaisimmat asiat, jotka kannattaa aiheesta oppia. Laiskuutta voisi joku sanoa, aika on rajallista sanon minä.
Siinä on oma jännityksensä aikuisiällä tutustua ja ryhmäytyä uuden porukan kanssa. Hirveän suomalaiseen tapaan sitä usein aluksi saan itseni kiinni ajatuksesta, että ehkä muut ovat uudessa asiassa jo jotenkin pidemmällä, salaa opiskelleet pienen ikänsä, kunnes huomaan että samassa veneessä ollaan ja jännitys haihtuu. Kivaa ja kutkuttavaa. Näin kävi myös kuosisuunnittelukurssilla, johon osallistuin.
Piirrä omat kuosisi® – kurssi
Oli taas hetki, kun kaipasin jotain uutta elämääni. Selailin Helsingin aikuisopiston kurssitarjontaa, kun silmiini osui erilaisia kuosisuunnittelun kursseja. Oma mekkokangas, kyllä kiitos! Valitsin aikatauluihini sopivan kurssin, jolla suunnittelu toteutettiin alusta loppuun digitaalisesti Photoshopilla. Kuosin voi myös suunnitella käsin vaikka piirtämällä tai maalaamalla ja viimeistelyn hoitaa digitaalisesti.
Opettajana oli inspiroiva ja auttavainen Elina Savolainen, TaM, tekstiilisuunnittelija ja kuvittaja. Hän kertoi meille kuosisuunnittelun saloista ja saimme hypistellä erilaisiin materiaaleihin tehtyjä kuoseja. Lisää tietoa Elinan kursseista löytyy täältä.
Moodboard apuna suunnittelussa
Oman kuosin suunnittelu alkoi pohdinnalla: mitä ollaan tekemässä ja kenelle. Apuna värikartan ja tyylin luomisessa käytettiin moodboardia, johon koottiin kuvia ja väripalettia tulevasta. Itselläni tässä vaiheessa siinsi selkeänä mielessä löysä mekko, paljon väriä ja isoja graafisia kuvioita.
Suunnitteluvaiheessa yllätin itseni: kerrankin tiesin tasan tarkkaan mitä haluan. Yleensä sulattelen, väännän ja käännän ennen kuin saan päätöksen aikaan. Väreiksi tahdoin pinkkiä, lilaa, tummansinistä ja turkoosia. Visuaaliselta lookilta toivoin yhden lempielokuvani, The Neon Demonin, ilmettä. Ja vaikka scifi ei yleensä ole ollenkaan suosikkigenreni, jotenkin hassusti huomasin ideoiden nyt kumpuavan sieltä suunnalta. Toinen inspiroiva elokuva oli Arrival.
Neon Demon on valtavan visuaalinen elokuva, jossa on käytetty paljon symboliikkaa. Halusin kuosiini itselleni scifiä henkivän kolmion, joka elokuvassa symboloi muun muassa naiseutta ja muutosta. Kuosin pohjaväriksi valitsin tummansinisen, kuvaamaan avaruutta. Pohdin miten yhdistäisin avaruuden ja valitsemani kolmio-elementin. Tässä kohtaa ajatukseni olivat syvällä tieteiselokuvissa, ja vastaus oli ”viestit avaruudesta”. Kunnioituksena Arrival-elokuvalle, nappasin siitä kuosiini alienien kielen: oman versioni pyöreillä mustetahramaisilla symboleilla viestityistä sanoista ja merkityksistä.
Kuosin suunnittelu ja asettelu Photoshopissa
Maalasin mustetahrasymbolit valkoiselle paperille mustalla vesivärillä (tai niiden puuttuessa oikeasti taisin käyttää kotoa löytyvää kasvomaalia). Digitoin piirrokset: valokuvasin ne ja siirsin koneelle. Muutin symbolit Illustratorissa vektoreiksi, joiden kokoa pystyin kuosilla skaalaamaan ja mallaamaan, ja yhdistämään muuhun työhön.
Ajatukseni oli kuvata, kuinka viestit muuttuvat ja miten jokainen tulkitsee niitä omalla tavallaan. Magneettiset kolmiot sieppaavat kiinni avaruudessa leijuvia yksittäisiä symboleita, jotka yhdessä muiden samaan kolmioon tarttuneiden merkkien kanssa muodostavat uusia viestejä. Ja kun symbolit pääsevät karkuun, ne löytävät tiensä uuteen kolmioon, jossa seurana ovat eri symbolit ja taas kokonaisuuden sanoma muuttuu. Viestejä avaruudesta.
Vaikein osuus itselleni oli – selkeästä suunnitelmasta huolimatta – luoda lopullinen kuosiraportti ja asetella palaset oikeille kohdilleen. Tässä kesti kauan. Kuosi suunnitellaan raportiksi, eli yhdeksi esimerkiksi neliönmalliseksi tiedostoksi, jota sitten monistetaan jatkuvaksi kuvioksi isolla kankaalla. Jos kyseessä on hyvin pientä kuviota, on yhtä raporttia vaikeampi löytää valmiilta kankaalta. Itselläni kuviot ja näin ollen raportti on aika suuri, ja sen toistuvuus on helpompi havaita valmiilla kankaalla. Raporttia pyöritellään photoshopissa niin, että sen reunoilla ei jää isoja välejä, vaan työstetään kuviota niin kauan, että raportti sulautuu joka suunnasta yhtä lailla jatkuvana kuviona.
Valmis kuosi
Nykyään on olemassa paljon yrityksiä, jotka perinteisten yrityksille suunnattujen massatilausten sijaan tarjoavat yksityisille henkilöille mahdollisuuden tilata vain tietyn tuotteen tai pienemmän määrän kangasta. Näistä ensimmäisenä mainittakoon kotimainen Printscorpio, ja muina esimerkkeinä Contrado sekä Spoonflower. Ennen kankaan tilaamista tulisi vain päättää, mitä kankaasta tehdään. Mikä kangasmateriaali sopii tarkoitukseen ja miten paljon kangasta tarvitaan. Ainakin osasta yrityksiä voi tilata maksua vastaan pienet mallitilkut vaikka muutamasta vaihtoehdosta, jotta näkee miten Photoshopissa suunniteltu kuosi painettuna näkyy missäkin materiaalissa. Muuttuvatko värit, täytyykö niitä säätää vielä?
Alunperin olin ajatellut tekeväni puuvillaisen mekkokankaan, piste. Hauska ja uusia ajatuksia herättävä vaihe oli, kun kuosien valmistuttua kävimme ne koko ryhmän kanssa läpi. Pohdimme, mitä kenenkin kuosista voisi tehdä, ja minkälaiseen kankaaseen kuosin voisi painaa. Omani sai ehdotuksia muun muassa urheiluvaatteiksi: hieman kiiltävää kangasta oleva urheilupusakka tai jumppatrikoot.
Mikäli nyt päätyisin tekemään kuosista valmiin tuotteen, saattaisi se rennon puuvillamekon sijaan olla joustavat puuvillatrikoot, kauluksellinen napitettava silkkimekko, aamutakki tai sen tyyppinen kevyt päälle vedettävä takki/ kaapu. Katsotaan mihin päädyn, vai tuleeko kuosista kangasta lainkaan. Koukuttavan kivaa suunnittelupuuhaa joka tapauksessa.
Suunnitellaanko kuosi tai muuta grafiikkaa sinullekin?
Ulkoasulla on merkitystä. Persoonallinen graafinen suunnittelu sekä laadukkaasti tuotettu sisältö luovat luottamusta ja, mikä tärkeintä, edustavat sinua tai yritystäsi haluamallasi tavalla.
Editediltä saat graafista suunnittelua itsellesi tai yrityksellesi räätälöitynä!
Elina Savolainen says
Hei
Kiitos kun olet maininnut nimeni, Piirrä omat kuosisi kurssit ja vielä linkittänyt sivuni Facebookissa. Piirrä omat kuosisi on nykyään rekisteröity tavaramerkki ☺️
Terkuin, Elina Savolainen
Joonas says
Moi Elina,
Kiitos kommentistasi! Lisäsin rekkarimerkin kurssin nimen perään. Kurssista jäi kyllä mukavat muistot 🙂
Terveisin,
Terhi